Utanför Ramen

Ekster la Kadro - Outside the Framework

ELK40 Anderna 2000-2016 Vänskap

Publicerad 2016-07-26 10:49:44 i Allmänt,

Tisdag den 26 juli 2016

Aleafa (namnsegment nr 10 ur mitt nickname ”Leafar Zeta”)
ELK bloggets löpnummer ELK40

ELK40 - Ett urholkat och sammanfogat granitblock från Anderna, symboliserar Tacksamhet

Jag börjar med att kopiera från ”Skulptur Stockholm”:

”Cordillera de Los Andes

Stadsdel: Östermalm Placering: Humlegården (2000)
Konstnär: Francisco Gazitúa Material: granit

Skulpturen donerades till Stockholms stad av Chiles regering som en symbol för vänskap och tacksamhet för det svenska folkets solidaritet under 70-talet.

Den chilenske konstnären Francisco Gazitúa har valt ut ett granitblock, en gång i tiden losslitet från Anderna och begravt i sediment. Efter utgrävning har blocket transporterats till skulptörens ateljé och delats i fem delar, vars inre urholkats, och försetts med kikhål i olika storlekar. Delarna har åter sammanfogats på plats i Humlegården. Skulpturens form väcker nyfikenhet och man lockas att titta in i den och kanske att prova hur det låter om man ropar eller sjunger in i kaviteterna.”

===========

Om Vänskap och Tacksamhet
Textrader i närheten av granitblocket

===========

Första maj 2016

Jag (LZ) besökte Humlegården ett par timmar innan Första maj-demonstrationen i Stockholm startade därifrån. Medan jag såg hur deltagarna stegvis samlades upp, kom jag närmare granitblocket från Anderna och tog flera fotografier som nu (liksom granitdelarna) sammanfogades med den övriga texten i detta blogginlägg nr ELK40.

Medan jag läste de ingraverade textraderna i rostfritt stål, på svenska och spanska, mindes jag när liksom många andra landsmän kom jag dit i samband med invigningen den 8 juni 2000. Blev lite överraskad över att så många år (2000-2016) hade gått sedan vi lyssnade på Chiles ambassadör och såg bl.a. skådespelerskan Bibi Andersson, samt andra svenska personligheter som i flera år också hade solidariserat med det chilenska folket.

Med chilenska viner, piroger och musik kom diverse minnen ur det förflutna fram, några månader efter sekelskiftet. Flera av oss klappade granitblocket året 2000 och tänkte på den avlånga bergskedjan ”Cordillera de los Andes”, som förenar Chile med Argentina, Bolivia och Peru.

Som intresserad av Vatten & Energi brukar jag associera Anderna med vattnet i dess ”nieves eternas” (eviga snötäckta bergstoppar) och energin i dess hundratals vulkaner.

Från Illustrerad Vetenskap (2003):

”Det är två satelliter från European Space Agency som har samlat in den stora mängden radardata om sammanlagt 900 vulkaner i Anderna.”

- Med förbehåll för fel och förbiseenden
- Med reservation för språkliga fel

Med vänliga hälsningar
Leafar Zeta

===========

Mitt senaste ELK blogg-inlägg
(Inom denna ”Utanför Ramen” - blogg)

ELK39 Vapenkontroll & Moment 22”   /  25 juli 2016

===========

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela