Utanför Ramen

Ekster la Kadro - Outside the Framework

ELK03 Hybrid Helgon & Gårdstomte

Publicerad 2013-12-18 19:32:08 i Allmänt,

Onsdag den 18 december 2013

Afarze (namnsegment nr 3 ur mitt nickname ”Leafar Zeta”)
Bloggets Löpnummer ELK03

ELK03 Hybriden mellan Sankt Nikolaus & svenska Gårdstomter

Innan Internet blev vanligt förekommande deltog jag i några fora som drevs via 'Electronic mailing lists'. Ett av dessa system administrerades från University of Texas (Austin) och engagerade landsmän som bodde i flera kontinenter.

Någon gång i slutet på en december månad tog jag upp via 'E-mail listan' vissa uppgifter som gjorde gällande att Santa gestalten var en kombination av Sankt Nikolaus och de svenska gårdstomterna, enligt Jenny Nyströms tolkningar. En amerikanska tecknare med svensk påbrå skulle ha senare ha skapat den moderna Santa Claus, på uppdrag av Coca Cola. Den röda läskedrycken associerades då med den röda sagofiguren.

Nu flera år senare har jag sett betydligt mer information om hela historiken och insett att det finns flera andra ingredienser att ta hänsyn till. En effektiv sammanfattning finns i Wiki för ”Jultomten” och därifrån kopierar jag ner några relevanta rader, som delvis modifierar den gamla versionen som jag hade läst om ämnet.

==========

Delar

Flera komponenter har redan tagits upp av andra deltagare i ”Religion och Tro” forumet. Redundansen som nu uppstår kan hjälpa att snabbt se sammanhanget:


Ursprung
"Jultomtens amerikanska namn "Santa Claus" är baserat på det nederländska "Sinterklaas", som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet som helgonförklarades för sin kristliga givmildhet. Han räddade i hemlighet bland annat tre flickor, som inte hade tillräckligt med pengar till hemgift, så att de slapp bli prostituerade.”


Modern tid
”Det var Viktor Rydberg, med novellen Lille Viggs äventyr på julafton (1871) och kanske främst dikten "Tomten" (1881), som lade grunden för det kulturella sambandet mellan gårdstomten och jultomten, och Jenny Nyström som illustrerade de bägge texterna.”


Om Sundblom:
”De första bilderna av denna version av den amerikanske jultomten sågs senare i tecknaren Thomas Nasts illustrationer i tidningen Harper's Weekly, där en bild publicerades 1863. Denna amerikanske jultomte populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet, med hjälp av bilder av reklamtecknaren Haddon Sundblom (1899-1976), av både finsk och svensk härkomst.”


Bland mycket som var okänt för mig (Leafar):
”En populär modern myt är att den tomte vi ser i dag helt och hållet skulle vara skapad av Coca-Cola, eller att tomten åtminstone fått sina rödvita kläder från Coca-Colas reklamer. Detta är dock inte sant. Både bilden av tomten som en gladlynt korpulent man i stort vitt skägg och dennes rödvita kläder har funnits långt tidigare, likaså har utnyttjandet av tomten för kommersiella syften funnits innan Coca-Colas tomte.”

Fortsättningen återställer min positiva uppfattning om Sundbloms viktiga insats, samt för det slutliga resultatet:

”Coca-Colas inflytande på bilden av tomten ligger mer i att Sundblom gav det amerikanska folket en konsekvent bild av tomten under en 30-årsperiod och på så sätt standardiserade dennes utseende.”

==========

Min Tro

Att jag trots min ålder fortfarande tror på Santa, beror delvis på att jag kände honom personligen. Jag förkroppsligade nämligen Jultomten vid tre julfiranden i rad, i min hemby. En berättelse om det förekom i ”Julen, Sommaren, Terra Australis” (15.12.12) inom Vatten & Energi forumet.


Samtidigt tror jag på den religiösa traditionen. Om min allra sista midnattsmässa vid en avlägsen Jul, innan jag fick lämna mitt land och min familj skrev jag ”Hoppet, Isen, Alive, 40-årsdagen” (08.01.13).


Med Hoppet om ett bättre 2014 för nord, syd, öst och väst önskar jag Er i José Felicianos anda:

”Feliz Navidad, Próspero Año y Felicidad”

- Med förbehåll för fel och förbiseenden
- Med reservation för språkliga fel

Med vänliga hälsningar
Leafar Zeta

===========

Mina två senaste ELK blogg-inlägg:

AEI - Datum - E-Dagar - Tid - Inlägg Titel

ELK01 - 09.12.13 - E01 - 22:26 - ELK01 Presentation Utanför Ramen
ELK02 - 12.12.13 - E04 - 20:46 - ELK02 Synen, 44 Sjön & Lucia

AEI = Antalet ELK blogg Inlägg
E-Dagar = ELK blogg, hittillsvarande livslängd, i antal dagar

===========

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela