Utanför Ramen

Ekster la Kadro - Outside the Framework

ELK22 Överskridande Kub & Sfär

Publicerad 2014-05-17 07:24:43 i Allmänt,

Lördag den 17 maj 2014

Eafarz (namnsegment nr 2 ur mitt nickname ”Leafar Zeta”)
ELK bloggets löpnummer ELK22

ELK22 Gränsöverskridande Funderingar, Kinesiska Pussel Sfärer & Rubik Kuber

Detta ELK22 blogginlägg är relaterat till min skrift nr TPU09 - "Tvärvetenskaper & Tvärdiscipliner", som den 16 maj 2014 publicerades inom ”Tror du på UFO?” forumet.

Där kunde man läsa om några symboler som representerar Discipliner och Vetenskaper:

”Med dessa tre mittersta exempel ville jag visa att Disciplinen Musik (liksom Litteratur, Konst och Filosofi) inte räknas som Vetenskap. Det finns alltså många Discipliner, av vilka endast några räknas också som Vetenskaper.”

Senare under avdelningen ”Gränsöverskridande Ämnen” kunde man läsa en del från mitt Humaniora inlägg nr GL057, nämligen:

”Ezekiels berättelser har segment som passar bra i ”Humaniora” forumet. Andra kan kanske vara lämpliga för ”Vetenskap”. Att de passar bra i ett forum om UFO är naturligt, med tanke på flygande varelser av okänd natur. Även frågor om ”Religion och Tro” (Gud) framkommer i Ezekiels gränsöverskridande ord och rader.”

===========

Discipliner, Vetenskaper & ”Multidisciplinary approach”

Från Wiki: ”A multidisciplinary approach involves drawing appropriately from multiple disciplines to redefine problems outside of normal boundaries and reach solutions based on a new understanding of complex situations.”

Senare:

”The use of the term 'multidisciplinary' has in recent years been overtaken by the term 'interdisciplinary'.

Dessa termer ledde till följande avsnitt inom nr TPU09:

”Kontaktytor

Enligt ovan kan vi se Multidisciplinary - - > Interdisciplinary - - > Tvärvetenskap.

Interdisciplinary (Tvärdisciplinärt) är därför relaterat till Tvärvetenskap, även om det finns vissa skillnader. Ett exempel är Musik, som är en disciplin, men inte en vetenskap.”

===========

Rubiks kub

”Rubiks kub är ett 3-dimensionellt mekaniskt pussel som brukar tillskrivas den ungerske skulptören och arkitekten Erno Rubik 1974. Det finns flera olika storlekar och modeller, men den första och vanligaste kuben är 3×3×3 block stor. Originalversionen är cirka 5,5 cm hög.”

Senare: ”En Rubiks kub kan ha 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner, men kan trots det alltid lösas med färre än 21 vridningar.”

===========

Gränsöverskridande Kontaktytor

Den traditionella Rubik kuben har 6 ytor, vilka är röda, vita, blåa, gula, gröna eller orange. Varje yta har 9 delytor, vilket leder till 54 små fyrkantiga ytor.

Genom att associera flera Vetenskaper, vilka också kan räknas som Discipliner (tillsammans med andra discipliner som inte är vetenskaper), tänker jag på Rubiks små färgade ytor. Liksom de miljoner kombinationer som dessa fyrkantiga segment kan inta bredvid andra färgade delar, funderar jag på de gränsöverskridande kontaktytorna som kan uppstå mellan diverse Discipliner.

===========

Två Kedjor av Synkroniciteter

Den första kedjan uppstod under februari 2014, när jag identifierade flera sammanträffanden som kombinerade uppgifter om bl.a. Strindberg och Swedenborg. Dessa skapade beröringspunkter mellan skrifter som arkiverades inom RT (Religion och Tro) och två andra av Passagens många fora (Vetenskap & Humaniora).

Dessa Gränsöverskridande Funderingar fortsatte under mars 2014 och påminde mig om bl.a. ”Glaspärlespelet” (bok av Hermann Hesse, utgiven 1943) och dess Discipliner kombinerade med Vetenskapliga ämnen (typ Astronomi) och Matematik.

Jag skrev några relaterade skisser, som tyvärr inte ledde till färdiga inlägg. Det berodde på att flera av mina skrifter raderades bort av okända anledningar från både RT och Vetenskap.

Några associationer uppstod mellan t.ex. Glaspärlor och Exoplaneter, i samband med att frågor om SETI Institutet (Search for Extraterrestrial Intelligence) korsbefruktades med Morse och kommunikation. De borttagna skrifterna gjorde emellertid att jag valde att ”ta en paus” från både Vetenskap och RT. Jag fortsatte att skriva inom Humaniora och i mina bloggar.

Den andra kedjan uppenbarade sig efter flera veckor, i samband med att jag återigen började delta i ”Tror du på UFO?” (TDPU forumet), efter 1,5 år. Då identifierade jag en ny kedja av synkroniciteter, som så småningom började att slumpmässigt generera beröringspunkter med de skisser som hade förblivit ”nedfrysta”.

Det var därför trevligt att läsa en diskussionstråd inom TDPU forumet, vilken stimulerade mig att skriva nr TPU09 - "Tvärvetenskaper & Tvärdiscipliner" (som kan nås via en länk i början av denna text). Den andra kedjan av sammanträffanden förefaller kunna leda till att tre skribenter (Charlie, Enrico och Lenart) hittar så småningom nya vägar för att möjligen skriva i kombinerade former, tack vare ännu potentiella ”synergieffekter”.

En sådan möjlighet som även skulle kunna öppnas för andra skribenter, får mig att hoppas att Gränsöverskridande Discipliner och Vetenskaper blir tillåtna inom TDPU forumet. En sådan Tolerans kan behövas om ämnen som UFO, Free Energi, Levitation och Utomjordiska Civilisationer ingår i framtida kombinerade skrifter.

===========

Kinesiska Pussel Sfärer

När jag började skissera mina första texter om ämnen som Glaspärlespelet och Exoplanater, tänkte jag på dessa kinesiska elfenben sfärer, som gör det möjligt att via mindre öppningar vrida interna koncentriska sfärer. Jag hittade följande beskrivning:

Ivory Hollow Carving Sphere Set

”The ivory sphere set, also called "concentric sphere", demands complicated making processes and superior technique. Generally the sphere set contains multiple layers of rotatable carved spheres, with the outer layer being plants, figures, booth or pavilions in relief and the inner layers being star-shaped or dotted piercing decorations.”

Jag använde en sådan sfär i en inledande bild som ingick i den första relaterade skissen (vilken inte blev färdigt inlägg). Då associerade jag med dessa koncentriska sfärer som kan symbolisera Discipliner eller/och Vetenskaper, vilka kan ha beröringspunlter med de övriga, genom de konstnärliga öppningarna.

En djupt intern sfär kan t.ex. innehålla en dold kod, som endast kan nås genom att vrida alla föregående sfärer i en rätt ordning. Först då kan man läsa igenom flera lager av hårt elfenben material.

===========

Vridningar & Omplaceringar

De beskrivna 54 små Rubik del-ytor, samt de gömda elfenben sfärerna, kan ge åtskilliga gränsöverskridande kombinationer. Jag tänker på en analogi mellan dessa vridningar (i både elfenben Sfärer & Rubik kuber) och de kombinerade tankarna som kan uppstå i den mänskliga hjärnan, när flera discipliner aktiveras i blandade mönster.

Jag tänker även på den fiktiva organisationen som drev fram Glaspärlespelet och som kombinerade många färdigheter. Jag siktar därför på att återkomma till ”Kastalien”, nu när den andra kedjan av sammanträffanden har återuppväckt den första.

Med vänliga hälsningar
Leafar Zeta

===========

Mina fem senaste ELK blogg-inlägg
(Inom denna ”Utanför Ramen” - blogg):

AEI - Datum - E-Dagar - Tid - Inlägg Titel

ELK17 - 08.04.14 - E121 - 22:43 - ELK17 Geologi, Grottor & Bilder
ELK18 - 10.04.14 - E123 - 22:21 - ELK18 Skrifter om UFO i Vetenskap
ELK19 - 30.04.14 - E143 - 08:52 - ELK19 Helgon, Munkar & Vikingar
ELK20 - 03.05.14 - E146 - 09:52 - ELK20 Luftkrig, Bomber & Nemesis
ELK21 - 06.05.14 - E149 - 20:07 - ELK21 Hesekiel, UFO & Dokument

AEI = Antalet ELK blogg Inlägg
E-Dagar = ELK blogg, hittillsvarande livslängd, i antal dagar

===========

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela